Politie Rotterdam ontmoedigt aangifte

Burenconflict en seksuele intimidatie

Een langlopend burenconflict in Hendrik Ido Ambacht. Mevrouw Elizabeth, een 51-jarige Afro-Surinaamse vrouw, woont alleen met haar zoon sinds haar scheiding. Sinds de scheiding wordt zij, naar eigen zeggen, lastiggevallen door de buurman. De buurman maakt seksuele avances, maar ze gaat er niet op in. Ze doet in september 2021 een melding van seksueel intimiderend gedrag bij de politie. Ze krijgt te horen dat de wijkagent hier niks mee doet. Pas op een warme julidag in 2022 komt de politie naar haar woning.

Aanval door de buurman

Een camera legt vast wat er gaat gebeuren. Elizabeth is aan het werk in haar tuin. Opeens staat daar de buurman voor haar. Hij heeft last van haar muziek. Elizabeth vraagt hem om weg te gaan. Direct daarna valt hij haar aan. Hij duwde haar met beide handen naar achteren, gaf haar een vuistslag tegen het hoofd, greep haar bij de keel en vervolgens sleurt hij haar in een houdgreep naar de schuur en probeerde haar daarin op te sluiten. De buurman slaagt daar niet in. Hij komt vervolgens met het tuingereedschap in de hand en Elizabeth in de houdgreep weer uit de schuur. Hij trekt haar over het erf. Wanneer een andere buurman nadert, weet Elizabeth zich los te maken en snel naar binnen te lopen. Ze belt de politie.

Politie Rotterdam raadt aangifte af

Politieagenten van de eenheid Rotterdam zijn binnen een kwartier ter plaatse. Elizabeth laat aan de agenten de videobeelden zien. De politieagenten zijn daarna ruim een uur bij de buurman binnen. Na overleg vertellen zij Elizabeth dat als zij aangifte doet de buurman een tegenaangifte kan doen aangezien zij hem ter zelfverdediging in de ballen heeft gegrepen. Dezelfde avond wordt Elizabeth gebeld door Kees V, een politieagent uit Papendrecht. Hij maakt zich aan de telefoon bekend als hulpofficier van justitie. Dat is het niveau van een leidinggevende op de groep, ook wel operationeel expert genoemd. Kees V. raadt haar af om aangifte te doen. Elizabeth zet toch door en doet op 21 juli aangifte.

Politieagent belt advocaat op

De advocaat van Elizabeth stuurt begin augustus een brief naar de buurman. Hij verzoekt hem dringend om Elizabeth met rust te laten en informeert hem dat er aangifte is gedaan. Als hij haar niet met rust laat zal de advocaat met een kort geding een contactverbod laten opleggen. De buurman, zo blijkt later, speelt de gegevens van de advocaat door naar politieagent Kees V. De agent belt vervolgens de advocaat op en meldt dat ze niets met de aangifte gaan doen. Kees V. spreekt bij Elizabeth een voicemail met dezelfde boodschap in. Hierna merkt Elizabeth een escalatie in het gedrag van de buurman. Met een laserpen richt hij een laser op haar borsten wanneer zij in de keuken staat. Ook wordt er secondelijm in het slot van de schutting gedaan en wordt haar autospiegel gesloopt.

OM gaat niet over tot vervolging

Na de zomervakantie ontvangt Elizabeth een brief van het Openbaar Ministerie. De politie laat weten dat er onvoldoende bewijs is om de buurman te vervolgen. De voornaamste reden, zo staat in de brief, is dat politieagent Kees V. heeft verklaard dat er sprake is van ‘geweld tussen buren’ en dat er ‘meerdere waarheden’ aan het verhaal kleven. Het Openbaar Ministerie stuurt ook een brief met daarin de bevestiging dat er niemand wordt vervolgd. De officier van justitie van het OM schrijft dat “strafrechtelijke vervolging het achterliggende geschil tussen deze buren niet ten goede zal komen”.

Klacht: politie mocht niet zomaar haar advocaat bellen

Elizabeth dient een klacht in tegen agent Kees V. vanwege het ontmoedigen van aangifte, de partijdigheid én het zomaar bellen van haar advocaat. De klachtencommissie vindt alleen het bellen naar de advocaat ongeoorloofd. De klacht is inmiddels doorgezet naar de Ombudsman. Op 6 september 2023 diende haar klacht bij het gerechtshof. Ze vraagt in een art 12 Sv procedure om alsnog tot vervolging over te gaan.

Reactie politie en OM

De politie Rotterdam laat in een reactie weten dat het “eenieder vrij staat om een klacht voor te leggen aan de Nationale Ombudsman.” Het Openbaar Ministerie zegt het oordeel van het gerechtshof af te wachten.

Reactie Controle Alt Delete

Eerst even de context. De politie van Hendrik Ido Ambacht valt onder de politie-eenheid Rotterdam. De Rotterdamse politie kwam in 2020 onder vuur te liggen na de Jan Smit appgroep, waarin racistische appjes gedeeld werden. Ook appten deze agenten over de in 2018 gedode Hümeyra. De aanpak van haar stalker door het politie en het OM schoot volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid ernstig tekort, waarna de 16-jarige scholiere vermoord werd. In 2023 startte de politie een nieuw onderzoek naar een WhatsApp-groep naar de politie Rotterdam waarin politiemedewerkers seksistische uitspraken zouden hebben gedaan over collega’s.

Juist binnen deze context is het zorgelijk dat een Rotterdamse leidinggevende politieagent de ruimte neemt én krijgt om de aangifte van Elizabeth te ontmoedigen. Ook de beslissing van het OM is, juist binnen deze Rotterdamse context, niet te begrijpen. Het is de taak en verantwoordelijkheid van politie en justitie om in te grijpen wanneer burgers de grens van fysiek geweld overschrijden. Vooral als kwetsbare vrouwen daar het slachtoffer van zijn.

Bron: Control Alt Delete

Deel dit artikel

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets