Politie Rotterdam ontmoedigt aangifte

Conflict en seksuele intimidatie

Een langlopend conflict. Een 51-jarige Afro-Surinaamse vrouw woont alleen met haar zoon sinds haar scheiding. Sinds de scheiding wordt zij, naar eigen zeggen, lastiggevallen door een man. Die man maakt seksuele avances, maar ze gaat er niet op in. Ze doet in september 2021 een melding van seksueel intimiderend gedrag bij de politie. Ze krijgt te horen dat de wijkagent hier niets mee doet. Pas op een warme julidag in 2022 komt de politie naar haar woning.

Aanval door de man

Een camera legt vast wat er gaat gebeuren. De vrouw is aan het werk in haar tuin. Opeens staat daar de man voor haar. Hij heeft last van haar muziek. De vrouw vraagt hem om weg te gaan. Direct daarna valt hij haar aan. Hij duwde haar met beide handen naar achteren, gaf haar een vuistslag tegen het hoofd, greep haar bij de keel en vervolgens sleurt hij haar in een houdgreep naar de schuur en probeerde haar daarin op te sluiten. De man slaagt daar niet in. Hij komt vervolgens met het tuingereedschap in de hand en de vrouw in de houdgreep weer uit de schuur. Hij trekt haar over het erf. Wanneer een andere man nadert, weet de vrouw zich los te maken en snel naar binnen te lopen. Ze helt de politie.

Politie Rotterdam raadt aangifte af

Politieagenten van de eenheid Rotterdam zijn binnen een kwartier ter plaatse. De vrouw laat aan de agenten de videobeelden zien. De politieagenten zijn daarna ruim een uur bij de man binnen. Na overleg vertellen zij de vrouw dat als zij aangifte doet de man een tegenaangifte kan doen aangezien zij hem ter zelfverdediging in de ballen heeft gegrepen. Dezelfde avond wordt de vrouw geheld door Kees V., een politieagent uit Papendrecht. Hij maakt zich aan de telefoon bekend als hulpofficier van justitie. Dat is het niveau van een leidinggevende op de groep, ook wel operationeel expert genoemd. Kees K raadt haar af om aangifte te doen. De vrouw zet toch door en doet op 21 juli aangifte.

Politieagent belt advocaat op

De advocaat van de vrouw stuurt begin augustus een brief naar de man. Hij verzoekt hem dringend om de vrouw met rust te laten en informeert hem dat er aangifte is gedaan. Als hij haar niet met rust laat zal de advocaat met en kort geding een contactverbod laten opleggen. De man, zo blijkt later, speelt de gegevens van de advocaat door naar politieagent Kees V. De agent belt vervolgens de advocaat op en meldt dat ze niets met de aangifte gaan doen. Kees K spreekt bij de vrouw een voicemail met dezelfde boodschap in. Hierna merkt de vrouw een escalatie in het gedrag van de man. Met een laserpen richt hij een laser op haar borsten wanneer zij in de keuken staat. Ook wordt er secondelijm in het slot van de schutting gedaan en wordt haar autospiegel gesloopt.

OM gaat niet over tot vervolging

Na de zomervakantie ontvangt de vrouw een brief van hel Openbaar Ministerie. De politie laat weten dat er onvoldoende bewijs is om de man te vervolgen. De
voornaamste reden, zo staat in de brief, is dat politieagent Kees V. heeft verklaard dat er sprake is van ‘geweld tussen[***]’ en dat er ‘meerdere waarheden ’ aan het verhaal kleven. Het Openbaar Ministerie stuurt ook een brief met daarin de bevestiging dat er niemand wordt vervolgd. De officier van justitie van het OM schrijft dat “strafrechtelijke vervolging het achterliggende geschil [***] niet ten goede zal komen”.

Klacht: politie mocht niet zomaar haar advocaat bellen

De vrouw dient een klacht in tegen agent Kees K vanwege het ontmoedigen van aangifte, de partijdigheid én het zomaar bellen van haar advocaat. De klachtencommissie vindt alleen het bellen naar de advocaat ongeoorloofd. De klacht is inmiddels doorgezet naar de Ombudsman. Op 6 september 2023 diende haar klacht bij het gerechtshof. Ze vraagt in een art 12 Sv procedure om alsnog tot vervolging over te gaan.

Reactie politie en OM

De politie Rotterdam laat in een reactie weten dat het “eenieder vrij staat om een klacht voor te leggen aan de Nationale Ombudsman. ” Het Openbaar Ministerie zegt het oordeel van het gerechtshof af te wachten.

Reactie Controle Alt Delete

Eerst even de context. De Rotterdamse politie kwam in 2020 onder vuur te liggen na de Jan Smit appgroep, waarin racistische appjes gedeeld werden. Ook appten deze agenten over de in 2018 gedode Hümeyra. De aanpak van haar stalker door het politie en het OM schoot volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid ernstig tekort, waarna de 16-jarige scholiere vermoord werd. In 2023 startte de politie een nieuw onderzoek naar een WhatsApp-groep naar de politie Rotterdam waarin politiemedewerkers seksistische uitspraken zouden hebben gedaan over collega ‘s. Juist binnen deze context is het zorgelijk dat een Rotterdamse leidinggevende politieagent de ruimte neemt én krijgt om de aangifte van de vrouw te ontmoedigen. Ook de beslissing van het OM is, juist binnen deze Rotterdamse context, niet te begrijpen. Het is de taak en verantwoordelijkheid van politie en justitie om in te grijpen wanneer burgers de grens van fysiek geweld overschrijden. Vooral als kwetsbare vrouwen daar het slachtoffer van zijn.

Bron: oorspronkelijke tekst: Controle Alt Delete.

Deel dit artikel

Recente berichten

Categorieën

Recente Tweets